divendres, 2 de juny del 2017

Activitat 4: Introducció a l'art Gòtic

Context:
L’art gòtic és propi de la Baixa Edat mitjana (s.XIII – XV), es caracteritza per els canvis socials i econòmics. A finals del s. XII i durant el XIII es produeix un creixement de la població i de la producció agrària gràcies a nous avenços tècnics ( nova arada, molins, ferradura..) I sobretot un creixement de les ciutats, gràcies al desenvolupament de l’artesania gremial , el comerç interior i exterior i la banca. Tornen a circular les monedes i neixen els primers bancs i contractes comercials. Europa deixa de ser exclusivament rural, autosuficient i agrària. Apareix una nova classe social –la burgesia que s’enriqueix gràcies a aquestes noves activitats econòmiques.
Però a finals del s. XIV i al XV s’iniciarà una greu crisi demogràfica provocada per la “Pesta Negra” i un retraïment econòmic de greus conseqüències socials que marcarà el final del gòtic.


Localització:
L'art gòtic va apareixer a França durant el s.XII i es va anar estentent per tot Europa.
Als Països Catalans es va desenvolupar un gòtic més auster i menys ornamentat que el d’altres regions.
L'art gòtic va ser un art principalment religiós, però també es van fer edificis civils com: castells, palaus, ajuntaments, universitats...

Es va dividir en tres períodes:

–Període inicial: de transició entre el romànic i el gòtic (finals del XII principis del XIII)

– Període de Plenitud: predominen les formes esveltes, lleugeres i elegants. (s.XIII-XIV)

– Gòtic Flamígen: fase de decadència, molta ornamentació i pèrdua d’harmonia. (S.XV)


Característiques generals:

L'arquitectura
En general, les possibilitats tècniques van permetre construir edificis més alts i més grans que en el romànic, com ho demostra l’edifici més representatiu del gòtic, les catedrals.

Les característiques de l’arquitectura d’aquest estil van ser les següents:

-Sostres construïts amb voltes de creueria, que permeten l’alleugeriment dels murs.

-Arc propi, l’arc apuntat o ojival.

-Tendència a la verticalitat ja que s’incrementa l’alçada dels edificis.

-Murs més prims i més alts que permeten fer-hi més obertures perquè entri més llum.

-Rosasses.

-Contraforts exteriors que deixen de ser massissos i es converteixen en arcbotants.

Les catedrals més representatives d’aquest període són la de Palma, Girona, Burgos,  Lleó , la de Notre-Dame de París, la de Chartres i la de Reims a França, i la de Salisbury a Anglaterra.

                                 Notre-Dame a París

La pintura
Tant la pintura com l’escultura es van caracteritzar per l’assoliment progressiu de les lleis de la perspectiva i de l’anatomia, i per esforçar-se a mostrar més naturalitat.
L’espai a l’interior de les esglésies destinat a les representacions pictòriques va minvar atesa la major grandària i nombre d’obertures fetes als murs.

Les característiques principals de la pintura gòtica varen ser:

-Major naturalitat i expressivitat de les representacions.

-Colors brillants.

-Introducció de fons i paisatges a les obres.

La pintura sobre fusta i els retaules van assolir un alt grau de perfeccionament. A més, els tapissos  també van anar incorporant els progressos assolits per la pintura i van anar enriquint-se progressivament.

L'escultura
Les escultures se situaven sobretot a les portalades de les esglésies. Els temes eren menys dramàtics i radicals que en el romànic i es representaren moltes marededéus amb el nen. El centre principal de l’escultura gòtica va ser França.

Vídeo sobre l'esculturs gòtica: